ATENCÓ CANVI D'ADREÇA

Per motius desconeguts aquesta pàgina no permet de pujar-hi més escrits. Per la qual cosa Escenavegant el trobareu a la següent adreça:

escenavegant.blog.com

Combinar les tramoies del teatre i l'eixàrcia d'un vaixell. Trepitjar la coberta de fusta i les taules de l'escenari. Contrastar la foscor del treball amb la llum del mar. Estar envoltat de persones desconegudes o navegar amb aquells qui estimes. Recuperar vells bastiments com recuperem belles escenes. Aprendre cada dia una mica més i tenir el goig de poder transmetre aquest coneixement als altres. Aquest és en escenavegant. Salut!dijous, 28 de juny de 2007

Palamós, Port de Grans Velers


En les darreres setmanes el Port de Palamós ha rebut la visita d’un bon grapat de velers de grans eslores. Vaixells de passatgers amb un turisme més que selecte. Vaixells escola amb tripulacions joves amb ganes de gresca que saberen aprofitar l’esdeveniment de la Festa Major. Vaixells que recalaren fent simplement una etapa en la seva singladura.

Que el Port de Palamós està estratègicament situat geogràficament ja ho descobriren els reis catalans cap allà el S. XIII. Fins i tot avui, que trobem ports entre cinc i deu milles de distància entre ells, aquestes glòries de la navegació prefereixen el resguard del dic i la rada de Palamós.

Fa uns anys, el 2004, s’organitzà en aquesta vila una primera edició de la festa anomenada: Palamós, Terra de Mar. Una festa ambiciosa que mira de reüll a les grans manifestacions de Brest i Duarnenez. Enguany Barcelona torna a organitzar un Festival del Mar amb motiu de la Regata de Grans Velers 2007 que farà etapa en aquella ciutat entre el 12 i el 15 de Juliol. A Palamós s’espera l’arribada d’alguns d’aquests vaixells els dies 16 i 17 de juliol, on sembla que s’estan preparant activitats tant per les tripulacions dels vaixells com pels vilatans.

Aquesta seria una bona ocasió per part de les autoritats municipals per convocar la propera edició del Palamós, Terra de Mar 2008. Convidant a aquests vaixells, i a tots els presents a Barcelona, per posar la llavor de la futura festa. Queden pocs dies, per tot plegat però dins la vila hi ha un teixit associatiu relacionat amb la navegació tradicional que caldria tenir en compte. Una bona rebuda és el millor esquer per una presència a la festa del poble.

Per altra banda caldria resoldre amb les autoritats portuàries la problemàtica de la seguretat en el port en el moment de la visita d’aquests grans bastiments. Foren moltes les persones que s’aproparen al moll per veure de prop les eixàrcies, aparells, caps, mariners, etc. Els nens quedaven extasiats davant aquell vaixell “pirata”, per els tots els vaixells de vela són de pirates, però no eren capaços d’entendre, igual que els adults, perquè no podien acostar-se a aquella meravella. Un veler és cultura. La visió pròxima d’un veler pot esdevenir tant profitosa per un adult o per un nen, com una visita a un museu. Allò que estan observant és viu, navega.

El paisatge urbà de Palamós millora notablement amb la presència dels pals i les veles. Només cal fer un tomb pel carrer major i observar que les imatges que millor es venen són aquelles antigues fotos en blanc i negre amb un port curull d’embarcacions de primers del segle XX. Aprofitem i potenciem aquesta presència. Una vila pròxima, Sant Feliu de Guíxols, està potenciant un turisme de qualitat amb la presència de goletes de gran eslora que fan sortides “charter” durant tot l’any. Per què no són a Palamós al costat del Rafael i la Pepa Bandera? Us podeu imaginar la quantitat de fotografies que circularien pel món amb la imatge de la vila.

Salut!