ATENCÓ CANVI D'ADREÇA

Per motius desconeguts aquesta pàgina no permet de pujar-hi més escrits. Per la qual cosa Escenavegant el trobareu a la següent adreça:

escenavegant.blog.com

Combinar les tramoies del teatre i l'eixàrcia d'un vaixell. Trepitjar la coberta de fusta i les taules de l'escenari. Contrastar la foscor del treball amb la llum del mar. Estar envoltat de persones desconegudes o navegar amb aquells qui estimes. Recuperar vells bastiments com recuperem belles escenes. Aprendre cada dia una mica més i tenir el goig de poder transmetre aquest coneixement als altres. Aquest és en escenavegant. Salut!dimarts, 14 d’agost de 2007

“Havanera” inclassificable.Tornar a veure dansa a Palamós transcorregut poc temps des de la finalització del Summer Dance estimulà la meva curiositat dins d’una setmana atapeïda d’espectacles. Més en adonar-me que l’espectacle estava organitzat pel Departament de Turisme. L’esplanada del moll es pot valorar escènicament com “marc entranyable”. I així ho ha demostrat en altres ocasions. Però encabir en ella un escenari de mides generoses, més de dues-centes cadires i una atracció de tir, sense fer desaparèixer les xarxes de l’estenedor és, si més no, arriscat. Durant la representació de l’espectacle “Havanera”, presentat per l’Agrupació Mediterrània de Dansa de Figueres, el que subscriu estigué acompanyat pels trets pneumàtics de la caseta de tir, i les riallades i crits dels seus usuaris. Es pot entendre la dificultat de fer tancar una atracció d’aquesta mena que ha pagat els seus corresponents tributs, però seria d’agrair que per part de l’organització existís una major sensibilitat al que significa una representació en qualsevol de les arts escèniques. Palamós ofereix un ampli ventall d’espais exteriors on encabir un espectacle d’aquesta mena en millors condicions: Arbreda, Passeig, Plaça Comtes de Palamós, Institut, Esplanada de la Llotja de Pescadors, etc.

“Havanera” és un ballet neoclàssic, un conjunt de danses tradicionals, una pantomima, una coreografia de dansa contemporània, una comèdia musical (en alguns moments els protagonistes feien “play back” sobre les lletres de les cançons), sustentats en una partitura “original” que és capaç de sucar des d’en Ortega Monasterio (seria lògic pel títol), fins a Sir Andrew Lloyd Weber, passejant-se sense cap escrúpol per les partitures de musicals creats per Dagoll-Dagom. La representació de “Havanera” fou salvada per una correctíssima presentació escènica en els àmbits del vestuari i l’escenografia. No podent dir el mateix del inexistent disseny de la il·luminació. És fa molt dur haver d’escriure això d’un espectacle. Més quan aquest està formulat des del treball voluntari i no lucratiu. Però també és important no enganyar al públic. De la lectura del programa repartit “in situ”, en quatre idiomes, un entén fàcilment que es troba davant una producció professional. Res més lluny. L’evidència és clara només iniciar-se l’espectacle i “patir” uns ballarins que mancats de la tècnica necessària, que s’aprén desprès de llargs anys d’estudi i assaig, “s’esforcen” en “ballar” moviments i posats copiats entre d’altres de la dansa contemporània (potser perquè fa modern). Molts somriures sota el nas i forces desercions corroboraven allò que un estava veient.

Trobo absolutament positiu que l’Administració Municipal sigui capaç de programar un espectacle d’afeccionats, però no fent-lo passar pel que no és. Però... algú l’havia anat a veure? En cas de resposta afirmativa, quin criteri artístic i tècnic s’ha seguit per la contractació i organització d’un acte obert, ran del mar, amb molt de soroll de cotxes, fira i llums del carrer? En la fitxa tècnica de l’espectacle parla d’espai tancat, o exterior fosc. Evidentment no especifica que l’ambient ha de ser silenciós, com ningú no dubta que un quiròfan ha d’estar net. Aquesta hauria estat, en el millor dels casos, una bona proposta de tardor – primavera per La Gorga, dins dels intercanvis iniciats amb grups i companyies d’afeccionats que permeten als grups locals mostrar els seus muntatges fora de la nostra vila.
Salut!
Imatge extreta de la Web: www.mediterraniadansa.com