ATENCÓ CANVI D'ADREÇA

Per motius desconeguts aquesta pàgina no permet de pujar-hi més escrits. Per la qual cosa Escenavegant el trobareu a la següent adreça:

escenavegant.blog.com

Combinar les tramoies del teatre i l'eixàrcia d'un vaixell. Trepitjar la coberta de fusta i les taules de l'escenari. Contrastar la foscor del treball amb la llum del mar. Estar envoltat de persones desconegudes o navegar amb aquells qui estimes. Recuperar vells bastiments com recuperem belles escenes. Aprendre cada dia una mica més i tenir el goig de poder transmetre aquest coneixement als altres. Aquest és en escenavegant. Salut!dijous, 27 de setembre de 2007

Simbologia Preconstitucional.

L’ajuntament de Manresa fa poc menys d’un any que anunciava la retirada de tots els símbols preconstitucionals de les façanes de edificis públics i la col·laboració en els treballs de retirada d’aquells que es trobaven en edificis particulars. A la Vila de Palamós encara en trobem un bon grapat. Sota per un d’ells, l’escut envoltat per l’àliga que distingí el règim franquista, hi passa la nostra alcaldessa cada dia 12 d’octubre. La porta principal de la caserna de la Guàrdia Civil de Palamós està encara presidida per aquesta imatge. Just al davant del Centre d’Atenció Primària. Però poc metres més lluny, en direcció al centre de la vila, trobem una altra mostra de simbologia feixista en la gran placa de pedra tallada amb el jou i les fletxes i el símbol dels sindicats verticals just al davant d’una institució escolar com és La Salle. En altres punts de la vila també es conserven aquelles plaques metàl·liques que indicaven la Protecció Oficial de les Vivendes, on també i tornen a aparèixer el jou i les fletxes.

És lamentable que més de trenta anys desprès de la desaparició del dictador, encara cap responsable polític del nostre municipi hagi estat capaç d’ordenar la retirada d’aquests símbols. En un moment on els símbols i la simbologia sembla que tornen a tenir valor. En un moment en el que alguna força política, que es qualifica de “apolítica” demana que la façana de la casa de la vila exhibeixi la bandera de l’estat. En un moment en que la imatge monàrquica torna a ser objecte de culte, i on la seva destrucció pot estar penada amb una excomunió seglar. En un moment on un dels drets pels quals ha lluitat més gent, el dret d’expressió, sembla que branda perillosament en les turbulències de la política estatal. En aquests moments cal fer gestos, i sens dubte, un gest que moltíssima gent aplaudiria seria la retirada dels vells símbols. Qui es pot negar? La Guàrdia Civil? No són forces d’ordre públic democràtiques? Els votants minoritaris d’alguna força política residual en el nostre municipi? De qui té por el consistori?

Aquest any vinent es complirà el 70è aniversari dels bombardejos durant la guerra civil. Tot i el retard, seria una bona celebració el poder esborrar d’una vegada i per sempre la simbologia que va presidir el terror i la misèria del nostre país durant prop de mig segle XX.

Salut!