ATENCÓ CANVI D'ADREÇA

Per motius desconeguts aquesta pàgina no permet de pujar-hi més escrits. Per la qual cosa Escenavegant el trobareu a la següent adreça:

escenavegant.blog.com

Combinar les tramoies del teatre i l'eixàrcia d'un vaixell. Trepitjar la coberta de fusta i les taules de l'escenari. Contrastar la foscor del treball amb la llum del mar. Estar envoltat de persones desconegudes o navegar amb aquells qui estimes. Recuperar vells bastiments com recuperem belles escenes. Aprendre cada dia una mica més i tenir el goig de poder transmetre aquest coneixement als altres. Aquest és en escenavegant. Salut!dilluns, 31 de desembre de 2007

Entre bambolines?


Quants cops hem sentit aquesta expressió? Un total de 797 entrades en català, i fins a 81.000 en castellà en el cercador que més busca. A la ràdio i a la televisió als periodistes els hi encanta entrevistar als i les artistes entre bambolines. També a la premsa escrita en trobem forces de referències bibliogràfiques. No tinc res en contra que els professionals de la informació facin els seus reportatges dins de l'escenari, sobre les mateixes taules. Seria més còmode asseguts al voltant d'una taula en un bar, o al bar del mateix teatre. Però la foscor, l'olor del cànem, la pols de les cortines, els cables amb els que hom pot ensopegar, les taules atrauen a tothom. Només cal veure les cues de gent que es munten quan un teatre obre els seus espais amagats al públic en general. Els periodistes no en són cap excepció. “Quedem al teatre?” Solen preguntar quan tenen una cita amb un actor o una actriu, un director o un escenògraf. Amb la resta (maquinistes, luminotècnics, atretzistes, sastres, maquilladors, taquillers, acomodadors,...) mai hi pensen. Un cop allà amb qualsevol excusa ràpidament posen els peus sobre l'escenari. Un cop aquest conquerit ja tenen el titular: “Entrevista a ... entre bambolines”. Però quin artista ha estat entrevistat realment entre bambolines?

Dins el medi de l'espectacle tothom sap què és una bambolina1. Per tant, si no ha estat en un moment molt concret del muntatge dels decorats en què es troben a nivell de les taules d'escena, és gairebé del tot impossible que cap artista hagi estat entrevistat en aquell lloc. Fa anys que en donar classe als qui han d'ésser els futurs tècnics de les tramoies del país, els explico que a l'únic actor o actriu que es pot entrevistar entre bambolines és el que fa el paper d'àngel als Pastorets. De fet, als artistes se'ls entrevista entre bastidors. Aquesta és l'expressió correcta. En el Abecedario del Teatro de Rafael Portillo i Jesús Casado2, editat ara farà vint anys diu: “... la expressió entre bastidors fa referència a allò que passa en els costats de l'escenari, fora de la vista del públic: un actor és entre bastidors abans de sortir a escena”.

Diu un vell aforisme del món de l'espectacle: “Que parlin bé o malament, però que en parlin”. Siguem valents i atrevits en corregir a aquells que sovint ens critiquen. I, en la propera entrevista que tinguem, aterrem d'entre les bambolines, com si fóssim un “Deus ex-machina” ( a alguns els hi costa això d'aterrar) i citem-nos amb el/la periodista... entre bastidors.

Salut!

1Bambolina f Banda de tela o de paper pintada que, penjada amb unes altres del sostre d'un escenari, forma part d'una decoració que figura un sostre, branques pontades, el cel, etc. (DIEC.2007) / Element escènic suspès al teler , paral·lel al terra de l'escena i a la boca de l'escenari a l'italiana, utilitzat per a cobrir les descobertes de la part superior d'una escenografia (JSG).
2Portillo, Rafael i Casado, Jesús. Abecedario del Teatro. Madrid. 1988. Centro de Documentación Teatral.