ATENCÓ CANVI D'ADREÇA

Per motius desconeguts aquesta pàgina no permet de pujar-hi més escrits. Per la qual cosa Escenavegant el trobareu a la següent adreça:

escenavegant.blog.com

Combinar les tramoies del teatre i l'eixàrcia d'un vaixell. Trepitjar la coberta de fusta i les taules de l'escenari. Contrastar la foscor del treball amb la llum del mar. Estar envoltat de persones desconegudes o navegar amb aquells qui estimes. Recuperar vells bastiments com recuperem belles escenes. Aprendre cada dia una mica més i tenir el goig de poder transmetre aquest coneixement als altres. Aquest és en escenavegant. Salut!divendres, 7 de març de 2008

Què li han fet a La Proa. Diari del Baix Empordà?

Quan fa pocs dies que encara desaven l'exposició sobre la Revista La Proa a la Sala Polivalent de Palamós, ha sortit al carrer el número 2 de la darrera època d'aquest setmanari, ara mensual i gratuït. Durant un any he estat col·laborador habitual en ella amb crítiques teatrals dels espectacles que es podien veure a la nostra vila i algun article d'opinió. En la seva penúltima època es tractava d'un diari quinzenal amb temàtica local i comarcal, pròxim i democràtic. Al capdavant hi havia una directora, jove, professional i plural: la Iolanda Sànchez Quesada . De sobte tot s'acabà, als volts de nadal del 2007. En la nova etapa, en la que no hi volem escriure alguns dels col·laboradors habituals, el diari ha esdevingut un mitjà de propaganda d'un grup econòmic de caire comarcal amb incompliments urbanístics i lluita aferrissada amb un municipi de la comarca. Ha deixat, també, de ser una publicació en català per passar a ser bilingüe, quan La Proa havia estat capdavantera històricament en l'expressió en la nostra llengua. Una capçalera històrica com La Proa no es mereix, per molt legal que sigui, una fi com aquesta. Moltes persones hi han esmerçat durant anys esforços i diners per poder mantenir-la per permetre que en el seu nom s'hi escrigui el que s'hi escriu.
Com a resposta a l'editorial de la darrera edició (març:núm 677/1) d'aquesta publicació vull fer pública la lletra enviada a l'actual administrador el dia 30 de gener de 2008 amb motiu de l'aparició de la edició de gener, com a resposta a la seva sol·licitud per seguir col·laborant al setmanari.

"Sr. Diego Fernandez Tascon,
Avui s'ha confirmat allò que malauradament havia pogut entrellucar dels correus que ens intercanviàrem fa uns dies. El que vostè, o el grup que representeu, ha fet amb La Proa no és fer-la renàixer com una au Fènix, sinó transvestir-la en un pamflet de propaganda "contra". La lectura d'avui m'ha recordat, sense les ínfules dels que en foren els iniciadors de tant lamentable corrent, el llançament d'octavetes que feien els americans sobre els carrer de la Havana, o els alemanys sobre els carrers de Londres per menyscabar la moral dels ciutadans. El seu diari, en l'exemplar que he llegit de cap a peus aquest matí té un percentatge tant alt de demagògia, de ressentiment, de manca de pluralitat, d'antidemocràtic, que és un insult que vostè amb els seus diners malmeti d'aquesta forma una capçalera històrica per la nostra vila i comarca. Amb els seus arguments sobre bilingüisme, no entenc com sota la seva mentalitat no escriu els articles en anglès, francès, holandès o alemany. Vostè addueix que no tothom parla el català. Vostè menysté la llengua del nostre país. Si vostè no s'atreveix a fer una publicació totalment en castellà és, pura i senzillament, per motius comercials. Sap que tothom se li tiraria al damunt. Però fent-ho d'aquesta forma, bilingüe, fa la viu-viu, defensant el espanyol (o castellà), llengua que segons persones com vostè està tant i tant perseguida a Catalunya. Per tot plegat no col·laboraré amb la SEVA Proa. I procuraré fer la campanya necessària per a convèncer a totes aquelles persones que amb bona voluntat (i sense cobrar ni un euro) fèiem arribar puntualment les nostres cròniques, crítiques i articles d'opinió. Ho lamento Sr. Diego Fernández Tascon, però vostè ens ha robat una capçalera històrica. Només desitjo que aquesta sigui una etapa curta i sense futur. Els palamosins i les palamosines, els habitants del Baix Empordà no ens mereixem aquesta Proa.
Lamentablement,
JS"