ATENCÓ CANVI D'ADREÇA

Per motius desconeguts aquesta pàgina no permet de pujar-hi més escrits. Per la qual cosa Escenavegant el trobareu a la següent adreça:

escenavegant.blog.com

Combinar les tramoies del teatre i l'eixàrcia d'un vaixell. Trepitjar la coberta de fusta i les taules de l'escenari. Contrastar la foscor del treball amb la llum del mar. Estar envoltat de persones desconegudes o navegar amb aquells qui estimes. Recuperar vells bastiments com recuperem belles escenes. Aprendre cada dia una mica més i tenir el goig de poder transmetre aquest coneixement als altres. Aquest és en escenavegant. Salut!dilluns, 15 de setembre de 2008

1 quilòmetre d’autovia = 5,8 Escoles noves.


Avui, dia d’inici de l’activitat escolar pels infant i joves al nostre país es parla de l’increment d’alumnes: 34.000. Sense comptar aquells que s’incorporaran en un degoteig constant durant tot els curs. Avui s’han pogut veure imatges en els informatius nacionals i espanyols d’alguns problemes a l’inici de l’activitat acadèmica per manca d’inversions en centres de titularitat pública (dels concertats mai se’n parla quan tenen problemes, curiós oi?). A Televisió de Catalunya han entrevistat a les representants de l’Ampa de l’escola Pompeu Fabra de Parets del Vallès. Aquestes denunciaven el deficient estat de conservació de l’edifici, ple d’esquerdes, filtracions i humitats. El seu director -quin remei el pobre- ha dit que no hi havia cap perill i que l’activitat pedagògica començaria per aquells infants que accedissin a l’escola. Els pares i mares s’han negat a dur els seus fills com a mesura de pressió. D’imatge sobre el problema cap ni una. Per curiositat he connectat amb un canal televisiu estatal i privat - Antena 3 -, aquests sí que han ensenyat unes imatges més pròpies d’una pel·lícula de terror que d’una escola. Els membres de l’associació de mares i pares dels i les alumnes tenien raó.

A la nostra vila de Palamós em tingut durant anys el nostre cas particular al CEIP Vilaromà i si gratéssim una mica per les premses locals aniríem sumant-ne més.

Ara fa poc menys d’un any el Govern de la Generalitat inaugurava el desdoblament de la C-31 entre Palamós i Mont-ras. Mesos més tard en una compareixença parlamentària el Conseller d’Obres Públiques, Joaquim Nadal, que casualment és originari d’aquesta terra donava la xifra de 69.154.989,79 € com el cost d’aquesta mena d’autovia de set quilòmetres de longitud. Si fem una mica de matemàtiques recreatives i dividim aquest cost entre la distància obtindrem que el cost (números rodons) per quilòmetre és de 9,879 milions d’euros. Per altra banda, indagant en les dades que proporciona el departament d’ensenyament sobre la construcció de nous centres obtenim que amb una partida pressupostària de 113 milions d’euros s’han construït 63 escoles noves. Aplicant una senzilla divisió podem determinar que una escola nova (terreny a banda que cedeix l’ajuntament corresponent) costa 1.800.000,00 €.

Fem números:
9,879 MEUR (quilòmetre autovia) / 1,8 MEUR (cost escola nova) = 5,8 escoles noves.

Potser cal que els partits polítics que ens manen ( i els altres també) compleixin els seus programes electorals i prioritzin l’educació com a pilar del futur d’un país que ja ha perdut el tren en els sectors primari i secundari i que, com diuen les avaluacions, necessita millorar en aspectes com la Investigació i el Desenvolupament en tecnologia. I perquè la collita sigui bona cal adobar naturalment el camp i sembrar-hi bona llavor. L’ensenyament al nostre país està en els darrers llocs dins del món “occidental”, també casualment ho està la inversió econòmica. No es pot acusar als professionals vocacionals, les i els mestres, que són capaços de fer la seva feina amb condicions que en altres àmbits, la industria per exemple, haurien estat motiu de vagues sectorials potents amb transcendència política.

Valorem, què és més important arribar tres minuts abans o un ensenyament públic de qualitat? Aquells que heu respost el primer recordeu que no es pot circular a més de 80 quilòmetres per hora.

Salut!