ATENCÓ CANVI D'ADREÇA

Per motius desconeguts aquesta pàgina no permet de pujar-hi més escrits. Per la qual cosa Escenavegant el trobareu a la següent adreça:

escenavegant.blog.com

Combinar les tramoies del teatre i l'eixàrcia d'un vaixell. Trepitjar la coberta de fusta i les taules de l'escenari. Contrastar la foscor del treball amb la llum del mar. Estar envoltat de persones desconegudes o navegar amb aquells qui estimes. Recuperar vells bastiments com recuperem belles escenes. Aprendre cada dia una mica més i tenir el goig de poder transmetre aquest coneixement als altres. Aquest és en escenavegant. Salut!dijous, 27 d’agost de 2009

Ombres silencioses

El IX Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) ha desembarcat per primer cop a la vila de Palamós. En el Teatre Municipal La Gorga s’ha presentat la companyia Ansis Rutentals Movement Theatre. Nascuda l’any 1978 a partir del Teatre d’Estudiants de la Universitat de Letònia com a grup de gestualitat i plasticitat. Fou el seu creador Ansis Rutentals (1949-2000) que s’inicià en el teatre de gest l’any 1963 i fins a la seva mort fou professor de moviment escènic, tècnica d’actor i composició espaial. Amb el seu grup treballà per tots els països de la riba del mar Bàltic. El seu director actual és Dzintars Krumins.

L’espectacle presentat: “The shadows (Les ombres)” participa de ple dels seu estil creatiu basat en l’ interpretació visual de la música a partir de la forma del moviment, la composició espaial, el color i la llum. Concebut a partir d’un gran domini de l’expressió corporal, de tècniques expressives - s’hi reconeix el gran repertori de gestos estereotipats usats, per exemple, en el cinema mut o en algunes produccions operístiques -, a les que cal sumar elements coreogràfics contemporanis. Treball coral amb “solos” importants d’alguns dels seus membres. Desprès d’haver llegit el programa hom provava d’entendre literalment les primeres escenes, però passats els primers minuts es podia descobrir la importància del global, tant sols calia relaxar-se i deixar-se portar pels sons i els moviments continus sobre l’escena.

Un espectacle gens senzill, culte i per un públic avesat a noves experiències teatrals. El teatre de gest al nostre país ha tingut representants molt importants com El Tricicle, Vol Ras - ambdós hereus de l’escola de teatre de gest dirigida per Andrej Leparsky i Pawel Rouba a l’ Institut del Teatre- o anant més lluny Els Joglars de l’inefable Albert Boadella. Els més actuals han optat sempre per una vessant còmica, totalment allunyada de la proposta presentada a La Gorga. Finalment, causa sorpresa que es tracti d’un grup de teatre afeccionat donada la qualitat i alt nivell tècnic dels artistes.