ATENCÓ CANVI D'ADREÇA

Per motius desconeguts aquesta pàgina no permet de pujar-hi més escrits. Per la qual cosa Escenavegant el trobareu a la següent adreça:

escenavegant.blog.com

Combinar les tramoies del teatre i l'eixàrcia d'un vaixell. Trepitjar la coberta de fusta i les taules de l'escenari. Contrastar la foscor del treball amb la llum del mar. Estar envoltat de persones desconegudes o navegar amb aquells qui estimes. Recuperar vells bastiments com recuperem belles escenes. Aprendre cada dia una mica més i tenir el goig de poder transmetre aquest coneixement als altres. Aquest és en escenavegant. Salut!diumenge, 31 de gener de 2010

Òpera al cinema


Fa uns mesos que a Palamós podem anar a l’Òpera. Sí, sí a l’òpera en directe. Bé en un directe diferent, del segle XXI. Els cinemes de Palamós en col•laboració amb el Circuit català de cinema digital ens ofereixen una temporada lírica sense sortir de la vila. Es tracta de retransmissions en directe des de diferents teatres europeus de noves produccions. De manera que no anem al “cine” a veure una pel•lícula, sinó que podem sentir l’emoció del directe amb tot el seu significat ple: entrem a la sala quan entra el públic en el teatre, aplaudim l’entrada del director, xerrem durant els descansos i fins i tot aplaudim les àries o els cors. A algú li semblarà una “frikada” això d’aplaudir en un cinema, tots sabem que els artistes no ens escolten, però a la sala s’arriba a produir la catarsi teatral que transporta als seus espectadors dins del Teattro de Bologna, el de l’Scalla o el Gran Teatre del Liceu. D’altra banda, la superfície de la pantalla i la qualitat del so acaben de fer més creïble la màgia. A la sala hi ha un silenci respectuós. Curiosament ningú menja crispetes. No queda bé menjar-ne a l’òpera. S’agraeix. El públic arriba amb temps. No s’arriba al centenar, però el nombre va creixent “funció” rere “funció”. Majoritàriament passa dels quaranta anys, amb excepcions però.

A Palamós també es fan altra tipus de projeccions en directe, els partits del FC Barcelona i algun del Reial Madrid. L’aforament s’ha arribat a omplir en alguna ocasió. Els que hi ha anat diuen que és una experiència que s’acosta força a la pròpia presència al camp amb l’avantatja de no passar fred. Cal dur la ràdio per escoltar els comentaris, ja que les projeccions són amb so d’ambient. Una iniciativa positiva que de ben segur evitarà, de continuar i generalitzar-se, molts desplaçaments en automòbil; també té la funció social de punt de trobada, de lloc de reunió per a persones amb els mateixos interessos.

Sembla doncs que finalment les noves tecnologies són capaces de fer evolucionar l’exhibició cinematogràfica. Sector que s’ha vist tocat directament per les descàrregues a través d’Internet que han permès a molts dels seus clients no moure’s de casa per ser espectadors de les darreres novetats cinematogràfiques. Però aquesta revolució arriba també amb les transmissions via satèl•lit d’espectacles lírics o de transmissions esportives. Palamós, aquest cop des de l’iniciativa privada dels cinemes Arinco i Kyton, ha pujat en el carro correcte del progrés. Mereixen el nostre suport i aplaudiment.