ATENCÓ CANVI D'ADREÇA

Per motius desconeguts aquesta pàgina no permet de pujar-hi més escrits. Per la qual cosa Escenavegant el trobareu a la següent adreça:

escenavegant.blog.com

Combinar les tramoies del teatre i l'eixàrcia d'un vaixell. Trepitjar la coberta de fusta i les taules de l'escenari. Contrastar la foscor del treball amb la llum del mar. Estar envoltat de persones desconegudes o navegar amb aquells qui estimes. Recuperar vells bastiments com recuperem belles escenes. Aprendre cada dia una mica més i tenir el goig de poder transmetre aquest coneixement als altres. Aquest és en escenavegant. Salut!dilluns, 17 de maig de 2010

Pescadors submarins


Els qui tenim el “vici” de navegar tranquil•lament a vela amb barques tradicionals patim, sovint, la pressió d’altres embarcacions. S’acosten a tota màquina per obtenir una fotografia d’aquella barca qualificada de “camaca”. Amb tot barquejar a vela prop de la costa és un plaer. Un d’aquests darrers diumenges just al davant de la Galera, sota el far de Palamós, una barca pneumàtica ens cridà de males maneres que ens allunyéssim. Nosaltres anàvem a la vela amb un ventet massa lleuger. Mantenint el rumb en passar pel seu costat i en un to gens adequat ens diu que hi havia un pescador submarí a la proximitat. Amb bones paraules se li recorda que ha de dur la bandera corresponent per senyalitzar-ho i per la seguretat del submarinista. La resposta és, assenyalant una boia enganxada a la borda de la pneumàtica: “Ja portem la boia, què no ho veus?!! I, a més estem fent un campionat!”.

Prestament fem maniobra amb les veles per virar enfora. Pensem, plegats,mentre ens allunyen de l’incident que sortosament aquest deu de ser un dels darrers campionats de pesca submarina que es celebra a la nostra vila. La Reserva Marina d’Interès Pesquer de les Illes Formigues exclou de forma total i clara la pràctica de la pesca submarina en el nostre litoral. Altres poblacions com Palafrugell ja prohibiren fa uns anys aquesta mena d’activitat esportiva per la seva significació amb el manteniment de la biodiversitat marina. La pesca d’exemplars adults reproductors, sobretot d’espècies ja delmades per l’excessiva pesca professional, és un dels màxims problemes per la repoblació d’aquestes segons els biòlegs. Segurament els pescadors submarins esportius no són els responsables de la pràctica extinció d’algunes espècies, però la pràctica del seu esport en aquests moments de màxima pressió sobre la fauna marítima litoral hi col•labora de forma negativa. Els pescadors recullen massa ous, però els submarinistes en maten la gallina.

Finalment, amb la intenció positiva d’enviar un comentari sobre els fets a la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FEDCAS) he entrat en la seva pàgina web. La sorpresa ha estat comprovar que aquell diumenge no hi havia cap campionat a la nostra vila. Esperem que en un futur pròxim la Reserva sigui una realitat i amb aquesta s’iniciï un control i vigilància de les activitats que en ella s’hi desenvolupin. La mar ha estat i és sinònim de llibertat. Així ha de ser. Però de tothom és sabut que hi ha persones que potser pel fet de no haver viscut la manca d’aquesta són incapaces de valorar els límits d’aquest dret fonamental. Conviure en una societat comporta una sèrie de regles que cal complir perquè tothom pugui gaudir dels mateixos drets. Drets referits no només a les persones sinó també a la natura que ens envolta. Recordem que el medi marí ha estat durant segles l’abocador de deixalles dels humans. Ara toca protegir-lo i, sobretot, estimar-lo. D’acord amb la veu dels científics el mar és la clau del futur de la Terra. Hem de ser, doncs, capaços de renunciar a alguns plaers i aficions, senzillament canviant-los per d’altres menys nocius pel medi.

Pescadors submarins canvieu el fusell per la càmera fotogràfica o de vídeo. Desprès podreu compartir amb els demès els bells moments, que de ben segur, viviu sota les aigües.

1 comentari:

Chio ha dit...

Salutacions Jordi: Entenc la situació del que expliques, i la veritat es que emprenya que passin coses aixi, la prova era la final del campionat de Catalunya, sortien de Platja d´Aro Dissabte la zona Sud i Diumenge la zona Nord, jo no participo en aquest campionats, pero no entenc perque ens poses a tots al mateix sac? encara que no ho creieu hi ha gent repetuosa que compleix la normativa i no causa problemes a mar, estic escrivint aquest texte amb un escuradents a la boca, despres de sopar una morruda molt maca i bona amb la meva dona i el meu fill,i no m´agradaria que aixo acabi siguen un delicte.
De veritat que si sortiu sovint comprovareu que la darrera vegada vareu trobar gent poc agradable, i potser la propera troveu un pescador submari que us aixeca el braç dien...vagi be!i bon dia !!.