ATENCÓ CANVI D'ADREÇA

Per motius desconeguts aquesta pàgina no permet de pujar-hi més escrits. Per la qual cosa Escenavegant el trobareu a la següent adreça:

escenavegant.blog.com

Combinar les tramoies del teatre i l'eixàrcia d'un vaixell. Trepitjar la coberta de fusta i les taules de l'escenari. Contrastar la foscor del treball amb la llum del mar. Estar envoltat de persones desconegudes o navegar amb aquells qui estimes. Recuperar vells bastiments com recuperem belles escenes. Aprendre cada dia una mica més i tenir el goig de poder transmetre aquest coneixement als altres. Aquest és en escenavegant. Salut!dimecres, 25 d’agost de 2010

Estiu o... estiu.


El mot estiu té diferents significats pels vilatans i vilatanes de Palamós. Per aquell que tenen la sort de tenir feina significa poder gaudir del sol i la platja, de vacances ben merescudes, de “txiringuito” i de vermut amb patates fregides. En el mateix grup hi ha els que abandonen la vila cercant la fresca de la muntanya, o les ciutats i llocs turístics d’arreu. I per l’altra banda comerciants, hotelers, cambrers, monitors, socorristes, personal sanitari, pescadors, conductors d’autobusos, etc., viuen un estiu obligat en el seu lloc de treball, suportant calors, un poble ple com un ou, problemes de circulació, persones que es des-estressen amb exigències fútils. Persones que depenen de “fer l’agost” per mantenir-se econòmicament durant tot l’any. Un agost que tot i els projectes no aconsegueix estirar-se més enllà de les calors caniculars. Una des-estacionalització no acaba d’instal•lar-se en l’economia costanera de la vila.

El turisme que s’aprecia pel carrer es correspon amb els vilatans ocasionals que ocupen la seva segona residència, aquells que omplen els càmpings propers -sovint oblidats com a possibles participants en les activitats estiuenques - , i els clients dels pocs hotels de la vila. Enguany pocs visitants de les viles properes pels problemes crònics que ocasionen les obres de la nova autovia. Pels carrers cèntrics i comercials, i pel passeig del Mar hom pot veure cap el tard una munió de gent que “flanent” (passegen distrets) amunt i avall. Si hom s’incorpora a aquesta processó més d’una jornada comença a reconèixer persones un dia rere l’altra. Palamós té una clientela turística fixa. Els rostres es repeteixen i en conseqüència les necessitats van quedant cobertes. Per tant aquell comerç que no és de primari (fleca, queviures, begudes, productes de neteja,...) se’n ressent.
Palamós precisa marcar una fita, un camí, un objectiu com a destí com a vila. Unes pautes que permetin conduir sectors econòmics de la vila en una aposta clara de futur. Comerç, pesca, restauració, sector nàutic tenen un pes específic a la vila. Seria bo poder gaudir d’un lideratge que fora capaç d’integrar, estimular i definir espais com el port, el passeig del Mar, l’estadi de futbol i la nova zona d’ampliació envers la riera d’Aubi. Cal tenir coratge per definir un projecte d’aquesta mena, el qual ha d’anar més enllà de la visió limitada de les legislatures municipals, obligant per tant a ser elaborat amb el consens necessari entre grups polítics, econòmics i socials per assegurar-ne la continuïtat.
L’estancament actual de la vila pot arribar a provocar un decreixement més enllà de l’actual crisi econòmica. L’estiu ha d’esdevenir equitatiu per a tots els vilatans i vilatanes. Sempre caldrà que alguns es sacrifiquin, el treball sempre ho és, en el període més càlid de l’any. Però hem de ser capaços de cercar un nou rumb que no faci que l’economia de bona part de la població no només depengui del sol i la platja.