ATENCÓ CANVI D'ADREÇA

Per motius desconeguts aquesta pàgina no permet de pujar-hi més escrits. Per la qual cosa Escenavegant el trobareu a la següent adreça:

escenavegant.blog.com

Combinar les tramoies del teatre i l'eixàrcia d'un vaixell. Trepitjar la coberta de fusta i les taules de l'escenari. Contrastar la foscor del treball amb la llum del mar. Estar envoltat de persones desconegudes o navegar amb aquells qui estimes. Recuperar vells bastiments com recuperem belles escenes. Aprendre cada dia una mica més i tenir el goig de poder transmetre aquest coneixement als altres. Aquest és en escenavegant. Salut!dijous, 23 de desembre de 2010

Els aparells dels velers, de Joaquim Pla i Bartrina.


Fa uns dies entrevistava a l’amic Quim Pla. Érem a Ràdio Palamós, dins el programa Terra de Mar. Al Quim el vaig conèixer poc desprès de la meva incorporació a aquest món vague i divers, com ell mateix diu, del patrimoni marítim. La meva primera impressió fou la de trobar-me davant “tot un senyor”. La seva sapiència sobre el medi nàutic em semblà incontestable. Amb el temps l'amistat i la col·laboració en activitats conjuntes trencaren aquella falsa impressió de llunyania. En la distància curta en Quim és encantador. Si a més mantens una comunió d’interessos amb ell, com ho és el mar, la navegació, si cap, és encara més plàcida.

Durant la redacció de “Paraules de Mar” vaig assistir a aquell curs a la Casa del Mar de Palamós sobre navegació en grans velers impartit per ell. Fou apassionant per la majoria dels alumnes que hi participàrem. Poc a poc eixàrcies, velams, arboradures, tipus de vaixells i els centenars de mots que això significava anaven incorporant-se en el nostre disc dur. Segurament bona part dels seus ensenyaments s’han diluït per manca de refresc i d’ús. Però aquella passió que transmetia en Quim pels grans velers havia arrelà en el meu esperit. Durant anys he guardat com un petit tresor aquells apunts fotocopiats - base del present llibre - , que em serviren de bon ajut en el meu recull terminològic. Sempre li estaré agraït.
“Els aparells dels velers. Dels grans velers i les embarcacions” és, segurament, el primer llibre en la nostra llengua que tracta amb rigor i en un format monogràfic aquest tema. Magníficament editat a tot color, amb centenars d’il·lustracions i fotografies, pels Museus de la Pesca i Marítim de Barcelona. És una obra de capçalera per tots aquells que es considerin amants de la navegació tradicional. Un llibre de consulta per saber com és diu aquella vela, o com maniobrar en fatxa una fragata, o quina és l’eixàrcia mòbil d’una verga. Un text que ens aproxima a la història de la navegació a vela, o a entendre el funcionament d’aparells ben diferents. Més de dues-centes pàgines per mirar, per consultar o per llegir.

D’antuvi, em considero obligat a confessar que, des de la infància, pateixo una dèria greu i crònica pels vaixells de vela”. Així comença aquest ex-pilot de la marina mercant el pròleg. Paga molt la pena de conèixer la resta.

25,00 € (al Museu de la Pesca)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb tu, Joaquím es tot un senyor a terra i mar, i val la pena seguir les seves experiencies.
Salut i salutacions: Vicente GD

Anònim ha dit...

Si señor es un placer poder leer sus experiencias marineras, seguir sus cursos y tomar una copa de vino a su lado.
Salut i Salutacions: Vicente G-D